ένα μουσικό blog που απευθύνεται κυρίως στον ποντιακό πληθυσμό αλλά και σε όποιον αγαπάει την ποντιακή μουσικη παραδοση. ένα blog με στιχους από ποντιακά τραγούδια

Σταύρος Σαββίδης


Ο Σταύρος Σαββίδης γεννήθηκε στη Βέροια από μουσική οικογένεια. Οι γονείς του, πρόσφυγες, του μεταφέρουν από μικρή ακόμη ηλικία τον καημό και το μεράκι μέσα από τα τραγούδια της καταγωγής τους. Από 17 ετών αρχίζει να τραγουδάει φιλικά σε παρέες και αργότερα -επαγγελματικά πλέον- σε διάφορα μαγαζιά της επαρχίας, τις περισσότερες φορές μαζί με τον πατέρα του, τον γνωστό λυράρη ΜΑΝΤΗ. Σ' αυτά τα χρόνια κάνει και τα πρώτα του βήματα στο εξωτερικό. Το 1992 ανοίγει ο δρόμος για την δισκογραφία με τον δίσκο "ΤΑ ΣΑΝΤΕΤΚΑ". Ένας συμμετοχικός δίσκος του Σταύρου Σαββίδη με τον πατέρα του Μάντη και τον Στάθη Νικολαϊδη. Στη συνέχεια τους δίσκους "ΑΣΤΡΟΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΩΤΑΪΣ", "ΣΑΝΤΑΪΤΚΑ Νο2", "ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ" (με τον Θοδωρή Βεροιώτη, Γ.Γεωργιάδη), "ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΚΡΙΤΑ" (με τον Γ.Σιαπανίδη), "ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΑΛΛΑΣ 2000" (με τον Γιάννη Σανίδη και Θοδωρή Βεροιώτη), "ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΡΙΤΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ", "Η ΑΓΑΠ' ΠΑΤΡΙΔΑΝ ΚΙ ΕΣ'", "ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ LIVE" και "2007 ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΚΡΙΤΑ" και "ΜΕΛΕΣΣΙΔ' ... ΜΕΛΕΣΣΙΔΟΠΟΝ". Από τότε η πορεία του Σταύρου στον καλλιτεχνικό χώρο καταξιώνεται και η καλλιτεχνική του ταυτότητα καθιερώνεται.
Ο Σταύρος Σαββίδης έχει δημιουργήσει από το 1995 ένα μεγάλο συναυλιακό σχήμα ποντιακής μουσικής, το οποίο φέρει το όνομα "ΤΗΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ ΜΕΛΩΔΟΙ" και συμμετέχει σε πολλές ποντιακές εκδηλώσεις.
Από το 1997 είναι ιδιοκτήτης του πολύ καλού ποντιακού κέντρου "ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΑΛΛΑΣ" στην Πατρίδα Βέροιας, ένα κατάστημα χωρητικότητας 600 ατόμων, όπου παρουσιάζει ένα πολύ κεφάτο ποντιακό πρόγραμμα.
Επίσης, εκδίδει την εφημερίδα "ΑΚΡΙΤΕΙΑ" με σκοπό τη στήριξη των Πολιτιστικών και αθλητικών Συλλόγων της περιοχής του.





οι πληροφορίες είναι από το

No Response to "Σταύρος Σαββίδης"

lx place













home | about me |contact| σχετικά | η λυρα του πόντου | χοροί | ποντιακή διάλεκτος | γενοκτονία | ανακοινώσεις

------------------------------------------------------------------

last update: 30/07/2010